Mutfak Dolabı

 

Her kadın zamanının çoğunu  mutfakta geçirmektedir. Mutfak, aile yaşamının merkezidir ve ailelerin en mutlu anlarının paylaşıldığı mekandır. Güzel yemek kokularının yükseldiği, önemli konuların konuşulduğu, ailenin bir arada zamanı paylaşması hep mutfak içinde olmaktadır. Mutfağın kullanım açısından fonksiyonel olması, yani kullanılacak olan mutfak dolaplarının ve eviyelerin vs. kolay kullanılması, yormaması gerekmektedir. Tabi ki, estetik ve renklerde önemlidir. İnsanlar, zamanını uzun süre geçirdiği alanlarda ferahlık, uzun ömürlülük estetik ve ergonomi isterler. Hangi kadın rahat bir mutfak sahibi olmak istemez ki?

 

Estetiğin ve tasarımların geliştiği çağımızda mutfaklar, gittikçe önem kazanmak ta  ve pek çok kadının hayallerini süslemektedir. Kadın için mutfakta önemli olan, olabildiğince estetik görünümlü ve geniş alanlar yaratabilmektir. Tasarımcılar ilk olarak depolama, yıkama ve pişirme evrelerini tasarlamaktadırlar. Bu üç adım doğru olarak bir araya gelirse, küçük mutfaklar bile rahatlamaktadır. Hatta bazı büyük marketlerde örnek daireleri inceleyin çok küçük metrekareler de tasarımcılar çok fonksiyonel mutfaklar ve yaşam alanları tasarlamaktadır. Bulaşık makinenizin yeri, bulaşıkları makinenize koyarken veya yıkama sonrası yerleştirirken kolaylıkla erişebileceğiniz bir yerde olmalı, buzdolabı mümkün olduğunca fırın ve pişirme alanınızdan uzak olmalı, depoladığınız ürünlerse buzdolabına yakın olmalıdır. Mutfak dolabınızın altındaki ve üstündeki ışıklandırmalar hayatınızı kolaylaştırmalıdır. Mutfakta ışıklandırmadan bahsedince çok önemli bir konudur. Ben bugüne kadar gördüğüm çoğu mutfakta ışıklandırma çok kötü, şöyle ki  ışık kaynağı sürekli arkanızda kaldığı için tezgahta herhangi bir iş yaparken kendi gölgeniz size engel oluyor. Bunun yanında bulaşık yıkarken yine mecburen siz ışık kaynağı ile eviye arasında olduğunuz için bulaşıkları karanlıkta yıkıyorsunuz.

Buradan mutfak tasarımcılarına sesleniyorum  daha fonksiyonel mutfaklar görmek görmek istiyoruz.    Bir mutfakta olması gereken tüm malzemelerin hijyenik olması ise sağlık için önemlidir. Mutfak dolabı üretiminde, gelişen son teknoloji sayesinde kapak olarak hijyenik ve çizilmez malzemeler kullanılmaya başlanmıştır. Bunun yanında yeni boyama teknikleri ile geliştirilmiş ahşap kapak lar mutfak dolaplarını daha uzun ömürlü hale getirmiştir. Ahşap Kapak larda renk ve modellerinin çeşitliliği, estetik ve şık mutfak tasarımlarına yön vermiş ve vazgeçilmez olmuştur. Hatta insanoğlu ilk imalata başladığından beri ahşap kapak kullanmaktadır. Ahşap kapak daha uzun yıllar boyunca bizim mutfak dolabı mızın ve mobilya kapakları mızın vazgeçilmez tamamlayıcıları olacaktır.

 

Mutfak dolapları nasıl imal edilmelidir?

Yapılan araştırmalarda, mutfak dolabı kapaklarının 80 kereden fazla açılıp kapatıldığı ve birbirinden farklı hareketlerin 50 kez tekrarlandığı belirlenmiştir. Mutfakta bu işlemleri yaparken vücudun zorlanmaması, en kısa ve rahat yoldan yapılabilmesi için mutfağın ergonomisinin çok iyi olması gerekmektedir. Diğer bir araştırmada, mutfak dolaplarının en az 20 yıl kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle de yapılan mutfak dolapları dayanıklı, kaliteli malzemeden imal edilmeli ve uzun ömürlü olmalıdır. Ayrıca, yiyeceklerin depolandığı ve pişirildiği bir yer olduğundan dolayı, çok miktarda mikrop ve bakteri üremesi olmaktadır. Bu nedenle mutfak dolapları, hijyenik ve temizlemesi kolay malzemeden imal edilmiş olmalıdır.

DoorKa Ahşap Kapak Mutfak (1)
Mutfak dolapları, kolay hareket imkanı vermesi ve estetik olması yönünden kusursuz tasarlanmalıdır. Özellikle kullanılan aksesuarlar, bir mutfak dolabında çok önemli bir yer tutmaktadır. Mesela, Kapak ağırlığını taşımayabilir ve mekanizma çalışmayabilir böylelikle kapak açılıp kapanmaz, mutfak dolaplarının boyu kullanan kişinin boyundan yüksek olabilir, üst dolaplara ulaşmak imkansız olabilir, alt dolap boyu alçak olduğundan tezgah alçakta kalabilir ve ileri seviyede bel ağrılarına sebebiyet verebilir. Kapaklar kaliteli bir malzemeden yapılmayınca çizilip, renk değiştirebilir veya kabarmalar olabilir, gibi sayabileceğimiz pek çok sorun yaşanabilir. Bunları yaşamamak için mutfağınızı yaptırırken malzeme seçimlerinde dikkatli olmak ve kaliteli firmalarla çalışmak önemlidir. Önemli olan beğenilerinizi fonksiyonel, estetik, sağlıklı, uzun ömürlü ve şık olarak tasarlayarak imalata geçirip, zamanında teslim edebilmektir. Mutfak, bir evde sizin kimliğinizi ve zevkinizi yansıtan en önemli noktadır.

Standart